Naleśniki Bez Mąki I Bez Cukru 3

Naleśniki bez mąki i bez słodzideł

Naleśniki Bez Mąki I Bez Cukru 3

Zawsze robię wszystko na oko, więc tym razem nie mogło być inaczej, ale dopiero co zjedliśmy z mężem i spieszę wpisać, czego i ile użyłam, bo zapomnę 😀 Zatem korzystaj i ciesz się się tymi potężnie sytymi naleśnikami.

Składniki:

  • 8 jaj
  • 250 gr mascarpone na ciasto
  • 200 gr mascarpone na farsz
  • 100 gr masła
  • 1 płaska łyżeczka gumy guar
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • cynamon

Ciasto na naleśniki:

  • W wysokim naczyniu wymieszałam składniki na ciasto blenderem ręcznym. Ciasto będzie bardzo rzadkie, prawie jak rzadka śmietana.
  • Na piecu, na lekko-średnim ogniu rozgrzałam patelnię.
  • Wlałam ciasto na wysokość około 3-4 milimetrów i przykryłam pokrywką. Bez tłuszczu ponieważ w cieście jest już masło.
  • Po chwili ciasto zaczęło rosnąć, zdjęłam pokrywkę i silikonową paletką podważyłam pierwszy naleśnik, a następnie odwróciłam go.
  • Druga strona smażyła się niecała minutę. Każdy następny naleśnik już nie przywierał w ogóle do patelni

Nadzienie do naleśników:

  • Starłam 2 duże jabłka i połączyłam je z 200 gr mascarpone, dosypując duuużo cynamonu, bo lubimy z mężem.
  • Wymieszałam wszystko bardzo dokładnie i nakładałam na połowę naleśnika, po czym zwinęłam w ten sam sposób 7 sztuk.

Ciasto jest bardzo delikatne, więc pierwsze naleśniki mogą przywierać. Uzbrój się w cierpliwość i precyzję. Warto 🙂
Guma guar opcjonalnie. Jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny, ale dodałam ją po raz pierwszy i w zasadzie wcale jej nie potrzeba, bo są całe jaja więc albumina pięknie spaja. Z gumą guar będą bardziej “gumowe”, ciagnące.

WAŻNE!

Ciasto jest bardzo delikatne, więc pierwsze naleśniki mogą przywierać. Uzbrój się w cierpliwość i precyzję. Warto 🙂
Guma guar opcjonalnie. Jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny, ale dodałam ją po raz pierwszy i w zasadzie wcale jej nie potrzeba, bo są całe jaja więc albumina pięknie spaja. Z gumą guar będą bardziej „gumowe”, ciagnące.

Recommend0 recommendationsPublished in PRZEPISY

Discover more from Różowa Klara

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Related Articles

Responses

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Discover more from Różowa Klara

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading