
Naleśniki bez mąki i bez słodzideł
Zawsze robię wszystko na oko, więc tym razem nie mogło być inaczej, ale dopiero co zjedliśmy z mężem i spieszę wpisać, czego i ile użyłam, bo zapomnę 😀 Zatem korzystaj i ciesz się się tymi potężnie sytymi naleśnikami.
Składniki:
- 8 jaj
- 250 gr mascarpone na ciasto
- 200 gr mascarpone na farsz
- 100 gr masła
- 1 płaska łyżeczka gumy guar
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- cynamon
Ciasto na naleśniki:
- W wysokim naczyniu wymieszałam składniki na ciasto blenderem ręcznym. Ciasto będzie bardzo rzadkie, prawie jak rzadka śmietana.
- Na piecu, na lekko-średnim ogniu rozgrzałam patelnię.
- Wlałam ciasto na wysokość około 3-4 milimetrów i przykryłam pokrywką. Bez tłuszczu ponieważ w cieście jest już masło.
- Po chwili ciasto zaczęło rosnąć, zdjęłam pokrywkę i silikonową paletką podważyłam pierwszy naleśnik, a następnie odwróciłam go.
- Druga strona smażyła się niecała minutę. Każdy następny naleśnik już nie przywierał w ogóle do patelni
Nadzienie do naleśników:
- Starłam 2 duże jabłka i połączyłam je z 200 gr mascarpone, dosypując duuużo cynamonu, bo lubimy z mężem.
- Wymieszałam wszystko bardzo dokładnie i nakładałam na połowę naleśnika, po czym zwinęłam w ten sam sposób 7 sztuk.
Ciasto jest bardzo delikatne, więc pierwsze naleśniki mogą przywierać. Uzbrój się w cierpliwość i precyzję. Warto 🙂
Guma guar opcjonalnie. Jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny, ale dodałam ją po raz pierwszy i w zasadzie wcale jej nie potrzeba, bo są całe jaja więc albumina pięknie spaja. Z gumą guar będą bardziej “gumowe”, ciagnące.
WAŻNE!
Ciasto jest bardzo delikatne, więc pierwsze naleśniki mogą przywierać. Uzbrój się w cierpliwość i precyzję. Warto 🙂
Guma guar opcjonalnie. Jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny, ale dodałam ją po raz pierwszy i w zasadzie wcale jej nie potrzeba, bo są całe jaja więc albumina pięknie spaja. Z gumą guar będą bardziej „gumowe”, ciagnące.
Discover more from Różowa Klara
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Responses